Veelgestelde vragen

1. Is wadlopen schadelijk voor het wad?
– Wadlopen wordt nauw in de gaten gehouden door de Natuurbescherming, vanuit de overheid en onderling tussen wadlooporganisaties is er een gedragscode opgesteld waar wadloopgidsen zich aan moeten houden. Zo mogen we alleen op bepaalde tijden en op bepaalde stukken van het wad lopen en moeten we vogelbroedkolonies ten alle tijde mijden. Omdat we maar op een klein gedeelte van het wad lopen en voor een zeer korte tijd aanwezig zijn op dit kleine gedeelte is de schade aan het wad klein. De dieren die in het slik leven ondervinden wel hinder van ons, omdat wij diep in het slik wegzakken ontstaat er schade aan hun leefkanaaltjes.

2. Wat gebeurt er met slecht weer?
– Soms zijn de weersomstandigheden zodanig dat wij niet gaan wadlopen. Met hoge verhoging in de waterstand, noordwesten storm, erg koud weer, mist en onweer gaan wij het wad niet op. De gids heeft altijd het laatste woord in deze en draagt de verantwoordelijkheid voor de keuze. Als een overtocht niet doorgaat door het slechte weer kan er soms als alternatief een zwerftocht geboden worden. Dit gaat altijd in overleg met de gids en de groep.

3. Kan ik een tocht annuleren?
– Dat kan, er zijn echter wel een paar voorwaarden waar u rekening mee moet houden:
Als u een tocht geboekt heeft en u wilt deze annuleren dan brengen wij de volgende bedragen in rekening,
* Tot één maand van te voren kunt u kosteloos annuleren
* Vanaf twee weken tot het moment van de tocht kunt u annuleren, u betaalt dan 50% van het overeengekomen bedrag.

* Indien we een een speciale boot inhuren voor de terugreis dan moet dit bootkaartje van  tevoren betaald worden.

De terugreis per reguliere veerboot moet u zelf regelen en u ontvangt hiervoor een instructie van Wagenborg Passagiersdiensten bij de bevestiging.

* Annuleert de gids de tocht? Bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden, dan krijgt u het gehele bedrag terug of we kiezen samen een nieuwe datum voor een volgende tocht.

Voor Rottumeroog geldt dat we bij annulering, de door de schipper gemaakte kosten wel moeten betalen. Deze kosten worden dan ook niet terug gegeven.

4. Welke tocht kan ik het beste lopen als ik een slechte conditie heb of als ik jonge kinderen mee wil nemen?

– In deze situatie raden wij u aan om een zwerftocht bij Noordpolderzijl te lopen of een tocht naar Schiermonnikoog via Brakzand. Deze tochten zijn hier erg geschikt voor en de zwerftocht kan, indien nodig, eerder worden afgebroken. Met de overtocht is dit niet mogelijk. Als u vier uur achter elkaar kunt wandelen dan is uw conditie in de basis goed genoeg voor een overtocht. U bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor deelname aan de tocht.

5. Wat gebeurt er als ik tijdens een overtocht niet lekker word of het niet red?
– Als we met een overtocht bezig zijn dan letten we het eerste uur extra op onze deelnemers. Als we merken dat iemand het in dit eerste uur al erg zwaar heeft dan kunnen we voorstellen dat we met diegene terug gaan naar de pier. Indien mogelijk kan deze persoon met de eerstvolgende boot naar het eiland overvaren.
Als we langer onderweg zijn en u geeft aan dat u het niet redt zult u toch door moeten lopen. We moeten in een tijdspanne van 5 uur de overkant halen omdat anders het water opkomt. Als er onderweg een calamiteit is, dan kunnen wij de kustwacht bereiken. Zij kunnen ons ondersteunen en indien nodig iemand van het wad halen.
Dit willen we echter te allen tijde voorkomen. Als u twijfelt aan uw eigen conditie of vragen hierover heeft kunt u ons bellen of een mail sturen.

6. Kan ik Wadlopen als ik zwanger ben?
– Wadlopen is af te raden als je langer dan vijf maanden zwanger bent of veel last hebt van je bekken, rug of buik. Met het wadlopen maak je aanspraak op je buikspieren en dit is niet gunstig voor je zwangerschap, ook de zwaarte van een tocht kan een te grote belasting zijn. Dit is echter wel afhankelijk van de persoon, sommige vrouwen gaan fluitend door hun zwangerschap. Een zwerftocht is een goede optie kunnen zijn omdat dit minder belastend is.

7. Kunnen we ook op een andere tijd lopen dan aangegeven door de gids?
– Nee, in principe niet. We moeten ons houden aan de tijden van hoog en laag water om de veiligheid te waarborgen. Wadlooptochten worden altijd gelopen in de periode rond laagwater.

8. Wat is de minimumleeftijd om te mogen wadlopen?
– Voor de overtochten naar de eilanden moeten deelnemers minimaal twaalf jaar zijn. De zwerftochten kunnen al op jongere leeftijd gelopen worden. Ben u ouder dan zeventig jaar? Overleg dan eerst even met de gids voordat u zich opgeeft. Dit om de veiligheid van u zelf te waarborgen.

9. Kan ik op een andere dag met de boot terug?
– Ja dit kan. Na een overtocht naar Ameland of Schiermonnikoog kunt u op een andere dag terug met de boot.

10. Kan mijn bagage met de boot mee?
– Door de week meestal wel, in de weekenden meestal niet. Voor meer informatie:
* Ameland, Ridder& de Vries Transport 0519- 554366                  info@rdvtransport.nl
* Schiermonnikoog, Ridder & de Vries Transport 0519- 531851   schiermonnikoog@rdvtransport.nl

11. Welke kleding en schoenen kan ik het beste dragen?
– Kijk hiervoor op de pagina Kleding en schoenen

12. Mag de hond mee?
– Nee, de hond mag niet mee op het Wad. De natuurbeschermingswet staat dit niet toe.

13. Wat moet ik allemaal meenemen op een Wadlooptocht?
– Zorg voor goede kleding, zie kleding en schoenen. Een goed zittende rugzak is belangrijk omdat je een aantal uren achter elkaar gaat lopen. Tijdens een zwerftocht kunt u kleding achterlaten in uw auto, tijdens een overtocht moet u alles meenemen in uw rugzak.
Neem voldoende droge kleding mee en vergeet ook uw droge schoenen niet. Neem wat te eten en te drinken mee voor onderweg en zorg voor een goed ontbijt voor de tocht aan.

Het is heerlijk om een thermoskan koffie, thee of chocolademelk mee te nemen als het koud weer is. Als u een camera meeneemt, wees er voorzichtig mee want meestal kunnen deze niet goed tegen het zand en het water op het Wad. Verpak alle spullen in je rugzak in een stevige plastic zak zodat het droog blijft.