Engelsmanplaat

De Engelsmanplaat is een zandplaat tussen Schiermonnikoog en Ameland die bij hoog water totaal onder water komt te staan. Voor  de Tweede Wereldoorlog heette deze plaat de Kalkman. Er werden veel schelpen vandaan gehaald die tot kalk werden gebrand.  Tijdens de  Tweede Wereldoorlog  is er een poging gedaan om twee neergeschoten Amerikaanse piloten vanaf deze zandplaat te laten ontsnappen naar Engeland. Dit is echter mislukt, deze piloten verbleven twaalf dagen en nachten op deze plaat maar moesten toen helaas terug terugkeren naar Dokkum. Hier hebben zij ondergedoken gezeten bij de dames Liezenberg en later nog op een adres in Birdaart. Tijdens de opmars van de Canadese bevrijders voegden zij zich bij de troepen en vochten ze zelfs nog mee tegen de Duitsers. Na de Tweede Wereldoorlog is de naam gewijzigd in de Engelsmanplaat.

Kenmerkend voor deze plaat is het Vogelwachtershuis wat erop staat. Tot voor kort was er ook een baken met reddingshuis, helaas is dit allemaal ten onder gegaan tijdens een zware storm op november 2006.

Het startpunt van deze tocht is de parkeerplaats bij de dijk bij Wierum. Vanuit hier vertrekken we over de dijk het Wad op. We komen wat slik tegen en kort daarop de geul, deze geul staat afhankelijk van het weer en het getij, de ene keer voller met water dan de andere keer. Zo kan het gebeuren dat het water ons tot op de borst komt, een andere keer kunnen we de geul op kniehoogte doorwaden.
We lopen ongeveer vier uur lang met een pauze op de Engelsmanplaat. We eindigen op hetzelfde punt als waar we begonnen zijn. U kunt zich spoelen in een sloot achter de dijk.

Neem tijdens deze tocht iets te eten en te drinken mee in een kleine rugzak, droge en schone kleren kunt u achterlaten in uw auto.

Vlakbij ons start en eind punt is Cafe Kalkman, hier kunt u een kopje koffie of thee krijgen met iets lekkers. Indien u dit wenst kunnen wij van te voren aangeven dat u komt en iets voor u organiseren.

Meer informatie over de prijs van deze tocht kunt u vinden op Tarieven.
Adres van het startpunt is Wierumerwei tussen Nes en Wierum. U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats in de bocht.