Kleding en Schoenen

Wadlopen moet u niet onvoorbereid gaan doen. Goede kleding en schoenen zijn zeer belangrijk, het beschermt u tegen het ruige wad.

Het is goed om te weten dat het op het wad vaak kouder is dan op het vaste land, de wind heeft vrij spel en het water koelt uw lichaam snel af. Tijdens het lopen kunt u het beste lopen in een korte broek, het liefst een sportbroekje. Een lange broek gaat vaak schuren en houdt onnodig veel water vast waardoor u sneller afkoelt. U kunt eventueel in een lange sportbroek lopen, het beste is het als deze gemaakt is van snel drogend materiaal. Als bovenkleding adviseren wij u om laagjes aan te doen, bijvoorbeeld een T-shirt, een fleecejack of trui en regendicht windjack. Let op de weersvoorspelling bij de keuze van deze kledingstukken. Let wel, u kunt het beter te warm dan te koud hebben tijdens het wadlopen. Zelf lopen wij het liefste in sportkleding en fleece. Een fleecetrui houdt de warmte goed vast en is licht om te dragen en net als de sportkleding is het snel droog, wat belangrijk is om warm te blijven.

Aan uw voeten kunt u het beste aansluitende sokken en hoge basketbalschoenen dragen of hoge surf of duikschoenen met een goede stevige zool (zogenaamde heavy duty zolen). De reden hiervoor is dat u andere schoenen makkelijk kunt verliezen in de slikvelden als ze te laag zijn of te los zitten. U kunt al voor tien euro geschikte basketbalschoenen kopen bij bijvoorbeeld de Scapino. Laarzen zijn bij een oversteek niet verstandig omdat u deze gemakkelijk verliest in de slikvelden. Het is niet toegestaan om op blote voeten of sandalen het wad op te gaan, de kans op wondjes is dan te groot door de schelpen die in de bodem van het wad zitten. Als u geen geschikte schoenen draagt kan de gids bepalen dat u het wad niet op mag.

Een Tip: Neem droge schoenen en kleding mee in uw rugzak, verpak ze goed in een plastic zak zodat ze ook bij het oversteken van een geul droog blijven.

Een voorbeeld van goed schoeisel voor tijdens het wadlopen:

 

P1030169

Verkrijgbaar in alle kleuren en maten bij bijvoorbeeld Bristol, Scapino of Schoenenreus

foon 9-2014 1277

 

Een voorbeeld van niet geschikte schoenen:

DSC_7254

 

Op oude sportschoenen lopen lijkt een goed idee, ze mogen best vies worden en als u aan de overkant komt gooit u ze zo weg… Maar tijdens het lopen worden de schoenen nat en verweken de verbindingen die in de schoen zitten. Met als gevolg een compleet loszittende zool. Niet handig als je nog over mosselbanken heen moet lopen.

 

 

DSC_7221

 

Heerlijk voor na het Wadlopen, op het Wad zelf bieden ze helaas te weinig bescherming…