De gids

Drie Generaties

Van links naar rechts: Jan, Chris en Anke Kraster

In 1967 begint Chris Kraster zijn loopbaan als wadloopgids bij de Stichting Wadloopsport Pieterburen. Destijds onder leiding van de alom bekende Hijlke Dijkstra. De zoon van Chris, Jan Christiaan Kraster gaat in 1968 samen met zijn vader het wad op en loopt zijn eerste wadlooptocht naar Schiermonnikoog.

Na deze eerste stappen op het wad volgen er vele meer. Vaak was Jan in het weekend op het Wad te vinden. Het tentje werd opgezet op de camping Domie’s Toen in Pieterburen, de wadloopschoenen werden aangetrokken en vervolgens was Jan uren op het wad te vinden.

Het Molengat achter Pieterburen werd vaak opgezocht en de overtochten gingen voornamelijk naar Schiermonnikoog. In de zeventiger jaren veranderde deze route door de aanleg van de Lauwerszeedijk.  De tochten naar Schiermonnikoog werden hierdoor zwaarder,een geul moest men zelfs met een boot oversteken en de meeste wadlopers liepen vanaf die tijd naar Ameland. Dit is tot nu toe nog steeds de favoriete tocht van Jan.

Op zijn achtiende werd hij officieel gids door het halen van zijn gidsendiploma. Op dit moment is Jan dus al ruim vijfendertig jaar op het wad te vinden.

Jan liep veel tochten samen met zijn vader, Chris. Chris heeft in 2012 zijn wadloopstok aan de wilgen gehangen en loopt geen overtochten meer. Hij zal nog vaak op de eilanden te vinden zijn en af en toe een zwerftocht meelopen.

Anke, de dochter van Jan, ging als tiener al vaak mee met haar vader en heeft in 2012 de wadloopstok van haar opa overgenomen en loopt nu samen met haar vader vele tochten per jaar.

Vol enthousiasme vertelt Jan tijdens de Wadlooptochten over de geschiedenis van het Wad en zorgt hij voor een ware beleving van het wad. Dit is voor volwassenen leuk maar ook voor schoolklassen die willen leren en beleven op het Wad.

Wadlopen is leuk, op veel momenten machtig mooi en we kunnen niet wachten om u mee te nemen op één van onze oversteken of zwerftochten!

Klik op de onderstaande link voor een leuke sfeerimpressie van een wadlooptocht uit 1975.

Wadlopen in 1975 met de Gemeentelijke Havo van Alkmaar. Met als aspirantgids, de vijftienjarige Jan Christiaan Kraster.

YouTube filmpje van de tocht