Schiermonnikoog

Als je naar Schiermonnikoog wilt lopen zijn er twee mogelijkheden. Je kunt vertrekken vanaf de vaste wal (dit is vlakbij Kloosterburen) of we varen met een boot vanuit Lauwersoog naar de Brakzand. Dit is een zandbank gelegen voor de kust bij Lauwersoog en vandaar lopen we naar Schiermonnikoog. Op deze wijze omzeilen we de zware slikvelden in de route.

De tocht naar Schiermonnikoog vanaf de vaste wal is zwaar, lang en gevuld met slikvelden. Het is niet onmogelijk om hem te lopen maar u moet wel beschikken over een goede conditie. Heeft u blessures of bijvoorbeeld een hartaandoening? Dan raden wij u aan om een andere tocht uit te kiezen. Twijfel je aan je conditie, overleg dan vooraf even met de gids.

Het verzamelpunt van deze tocht is de visserij haven van Lauwersoog. Omdat we niet vanuit hier het wad op kunnen, rijden we daarna gezamenlijk naar het vertrekpunt van onze tocht, het dorpje Kleine Huisjes. Er moeten een aantal auto’s achterblijven op Lauwersoog, we moeten carpoolen omdat we aan het einde van onze tocht weer aankomen op Lauwersoog en dan naar Kleine Huisjes moeten rijden om de andere auto’s op te halen.

De tocht naar Schier begint met het doorkruisen van een prachtige kwelder met prachtige begroeiing en een rijk fauna leven. Vervolgens gaan we, net als de tocht naar Ameland, via de landaanwinningswerken, het slik in. De ondergrond blijft het eerste uur erg slikkig en bij de eerste geul lopen diepe prielen waardoor de ondergrond onregelmatiger wordt en de slikvelden drassiger. Daarna komen we op relatief hardere ondergrond, we doorwaden meerdere geulen en bij deze geulen zullen we ook nog wat slik tegenkomen. Afhankelijk van het getij en het weer kan het water in deze geulen hoog of laag staan. Het komt voor dat we de geulen op kniehoogte kunnen doorsteken maar het komt ook voor dat het water tot de borst komt.

Als we aangekomen zijn op Schiermonnikoog spoelen we ons af en kunnen we per fiets, taxi of bus richting het dorp Schiermonnikoog. Om jezelf extra te verwennen na al deze inspanning is het mogelijk dat wij zorgen voor een borrel zodra we aankomen op het eiland. Een lekkere opwarmer!

De hele tocht naar Schiermonnikoog is circa negentien kilometer lang, we lopen ongeveer vijf uur over het wad. Wanneer u kiest voor de tocht via Brakzand dan lopen we circa 13 kilometer  in 3,5 uur tijd. 

De prijs van de tocht is inclusief de kosten voor de wasplaats en de bootreis terug. U kunt zelf kiezen of u op dezelfde dag terug reist of langer op het eiland wilt blijven, uw bootkaartje blijft geldig. Zie de pagina tarieven voor meer informatie.

Adres van het vertrekpunt: Haven 1, Lauwersoog. We verzamelen bij de vissershaven.