Wadlopen in Corona tijd

Het organiseren van een wadlooptocht in deze tijd is een hele opgave. De maatregelen van het RIVM en de geldende noodverordening zijn hierin leidend.

We hebben te maken met minder capaciteit bij de veerboten en kaarten moeten lang van tevoren worden aangeschaft terwijl wij de avond voor een wadlooptocht pas een definitieve beslissing nemen of de tocht door kan gaan of niet. Wij zijn als wadlopers afhankelijk van het weer en het getij en dat kan grillig zijn.

Daarnaast is het annuleren van een bootkaart mogelijk maar ben je meteen de helft van je geld kwijt, daarnaast kan er alleen een retourtocht worden geboekt bij Wagenborgen (Veerboot) en kan de helft hiervan worden teruggevraagd via de wadlooporganisatie. Het kan even duren voordat dit geld weer bij de deelnemer is.

Naast alle Corona maatregelen hebben we ook nog te maken met een veranderde route naar Ameland, er ligt veel slik in het kustdal waardoor de tocht naar Ameland alleen voor zeer getrainde mensen haalbaar is. Daarnaast is het uitdaging om vanaf het Oerd (punt van aankomst op het eiland) naar het dorp vervoerd te worden. De trekker met kar waar we gebruik van maken mag nu namelijk maar de helft van de normale capaciteit vervoeren.  

Dit heeft ons doen besluiten om dit wadloopseizoen alleen de volgende tochten aan te bieden:

1- Zwerftochten op diverse locaties, Breezand, Hoek van de Bant en Noordpolderzijl. Met name deze laatste locatie is een prachtig gebied om te lopen en Het Zielhoes te Usquert heeft een mooi terras. Minimaal 5 personen = € 15,- p.p. 10-12 personen = € 12,50 p.p.

2- Engelsmanplaat/ Het Rif = zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Verzamelen op Lauwersoog en daar wat auto’s laten staan. Bij Wierum Fr. gaan we het Wad op en lopen naar Engelsmanplaat. Daar worden we opgepikt door een Ribboot die ons terug brengt naar Lauwersoog. Daarna moeten we de auto’s in Wierum weer oppikken. We worden weer afgezet bij Restaurant de Noorman op de dijk van de Visserijhaven van Lauwersoog waar ook een leuk terras aanwezig is. Minimaal 8 personen en maximaal 22 personen. Prijs € 38,50 p.p.

3- Schiermonnikoog via Brakzand, vertrek vanaf Lauwersoog Visserijhaven met een Ribboot. Na een kwartier varen worden we afgezet op een zandbank en lopen in ruim 3 ½ uur naar Schiermonnikoog. Onduidelijk is nog of en wanneer de wasplaats bij de Gemeentewerf open is. Op het eiland bestaat de mogelijkheid om fietsen op te halen op de veerdam bij Schierfiets/ Soepboer. Prijs € 7,- per fiets en dit graag zelf regelen. We kunnen ook met de bus naar het dorp en ik kan die bij de wasplaats laten komen. Buskaartje zal rond de € 4,- p.p. zitten. Denk er aan om een mondkapje mee te nemen mocht je met de bus willen!

We maken in overleg met Beleef Lauwersoog een afspraak wanneer we als groep weer opgepikt willen worden voor de terugreis met de Ribboot en de bus brengt ons weer naar de veerdam. Verzamelen bij snackbar de Halte aan de Reeweg op het afgeproken tijdstip.

Denk erom om voor de terugreis een goede regenjas mee te nemen, de schippers van de Ribboten willen nog weleens voor een spectaculaire terugreis zorgen!

Minimaal aantal deelnemers 10 personen en 11 is het maximum voor 1 boot, 22 personen voor 2 boten. Prijs is exclusief de bus op het eiland € 51,50 p.p.

Geeft u via de mail a.u.b. aan wat uw wensen zijn, op onze site zijn de data en vertrektijden wel te vinden van Zwerftocht, Engelsmanplaat en Schier via Brakzand.

Ik ga de aanvragen inventariseren en probeer voor een ieder er een mooie dag van te maken. Wadlopen valt onder buiten sporten onder professionele begeleiding en is daarom toegestaan. Op het eiland mag je niet als groep samen zijn! 1,5 mtr. afstand = noodzakelijk!